BLOG

  • ALYANS SEÇİMİ NASIL OLMALI?

    Her genç erkeğin ve kadının hayalini süsleyen evlilik pek çok kutlama ile ölümsüzleştirilir. Çiftlerin birbirine söz vermesiyle başlayan aşk hikâyesi nişan merasimi ile resmiyete dökülür. Bu merasime eşlik edecek olan ve eşleri sembolik olarak birbirine bağlayan alyanslar ise oldukça özel ve kusursuz olmalıdır. Evlenen çiftlerin bir ömür boyu parmaklarında taşıyacakları alyanslar sıradan yüzükler olmayıp alyans alırken bazı hususlara dikkat edilmesi gerekir.



    Çok sayıda çift alyans modelleri arasından seçim yapmak bir hayli zor olsa da birbirine söz veren aşıklar bu karar verme sürecinde öncelikle daima parmaklarında taşıyacakları bu yüzüğün kendilerini yansıtacak özel bir aksesuar olmasını isterler. Alyansı, erkeğin de taşıyacağı düşünülerek dini nedenler dolayısıyla (İslam inancında altının erkeğe haram kılındığı görüşü) altın alyans yerine gümüş alyans modelleri tercih edilir.


    EN ÇOK TERCİH EDİLEN KLASİK MODEL ALYANS


    Çiftlerin en çok tercih ettiği modeller arasında klasik alyanslar en başta yer almakta. Daima parmakta taşınacak bir aksesuar olması nedeniyle dikkat çekmeyen sade modellere yönelen kişiler klasik alyans modelleri arasından seçim yapmaktalar.


    TARZINA GÖRE SEÇİM YAP!



    Alyans seçiminde en çok zorlanan taraf ise desen ve figürler. Alyans seçiminde yaşınıza uygun sizi yansıtacak modeller tercih etmelisiniz. Burada giyim tarzınız da önemli bir etken. Detayları bol işlemeli, girintili çıkıntılı modeller klasik tarza hitap ederken spor giyim tarzına sahip hanımlar daha çok sade, taşsız modelleri tercih etmektedirler.


    ERGOMİK MODEL DAHA SAĞLIKLI

    Özel bir alyans arayanlar ise sonsuzluk, kalp gibi aşkı temsil eden alyans modellerini tercih ediyorlar. Bazı çiftler ise kendilerine özel alyans tasarlayarak isimlerinin yazılı olduğu aksesuarları seçiyorlar. Bayan alyans modellerinde taşlı modellere yer verilirken erkek alyansında tam tersi şekilde sadelik ön plana çıkıyor. Burada alyans seçiminde belirleyici olanın erkek modeli olacağını söylemekte fayda var. Zira erkek arkadaşınızın parmağında taşımak istemeyeceği bir model seçerek sonunda pişman olabilirsiniz. Çiftlerin ortak bir kararla seçeceği gümüş alyanslar her iki tarafı da mutlu etmelidir.


    Daima parmağınızda taşıyacağınız bu aksesuar parmağınıza ne bol ne de dar gelmelidir. Kan akışınızı engellemeyen ergomik modelleri tercih etmenizi öneririz.


    Siz de hemen Trend Alyans`ta gezerek aşkınızı yansıtacak alyans modelleri arasından seçiminizi yapabilir, kolayca sipariş verebilirsiniz.


    DEVAMINI OKU
  • En Popüler Tektaş Kesimleri 2018

     Işıl ışıl parlayan bir yazıya hazır mısın? Eğer birçok tektaş arasından hangisini daha çok istediğine karar veremiyorsan tam olarak olman gereken yerdesin! Çünkü senin için en popüler tektaş kesimlerini anlattığım harika bir yazı hazırladım. Eminim ki bu yazıdan sonra aradığın özelliğe sahip taşı bulacaksın! Haydi, başlayalım… 

    Tektaş deyince aklımıza ilk olarak pırlanta geliyor. Takı firmaları için eşsiz olan pırlantaya içi gitmeyecek bir kadın da sanırım yoktur. Peki, bu kadar sevilen pırlantanın, nasıl “pırlanta” olduğunu bilmek ister misin?


    Elmasın En Parlak Hali: Pırlanta

    Çok sert bir yapıya sahip olan elmas, doğada renksiz ve saydam halde bulunan çok değerli bir taştır. Pırlanta ise, elmasın insan eliyle işlenmesi sonucu bu taşa kazandırılan önemli bir özelliktir. Ayrıca elmasın içerisine girebilen tek şeyin ışık olduğunu da belirtmek istiyorum. Elbette bu kadar dayanıklı ve değerli bir taşın mücevher olarak kullanılmaması düşünülemezdi. Nitekim günümüzde pırlanta, tektaş formuyla evlilik tekliflerinin başkahramanı! Şimdi gelelim tektaşın şekillerine. Pek çok farklı kesimi olan tektaş her zevke ve her tercihe karşılık verebilir. Önemli olan şey müstakbel eşini yansıtacak şeklin hangisi olduğudur. Haydi, buna birlikte karar verelim!


    Yuvarlak Kesim Tektaş

    Yuvarlak kesim tektaş dünyada en çok tercih edilen ve ışığı en iyi yansıtan tektaş modelidir. Marcel Tolkowsky tarafından geliştirilen bu taş kesiminin dünyada tercih edilen pırlantaların dörtte üçünü oluşturduğunu biliyor musun? Bu kesim, pırlanta ile birleştiği zaman ortaya ışıl ışıl bir tektaş modeli çıkıyor. Üstelik yuvarlak kesim pırlantalar; renk ve berraklık durumuna göre taşa çok daha fazla parlaklık verme özelliğine sahiptirler. Bu nedenle, eğer müstakbel eşin mükemmeliyetçi biriyse, sana tavsiyem yuvarlak kesim tektaş tercih etmen. Bu arada karar verirken, bu kesimin modasının asla geçmeyeceğini de unutma!



    Prenses Kesim Tektaş

    Prenses kesim tektaş yapısı itibariyle kareye benzeyen ve köşeleri sivri olan bir tektaş kesimidir. Yani prenses kesim için kare kesim tektaş demek yanlış olmaz. Asaleti ve soyluluğu çağrıştırmasıyla bilinir. Ayrıca yuvarlak kesimden sonra dünyada en çok tercih edilen ikinci kesim olduğu için de oldukça popüler olduğunu söyleyebilirim. Modern ve şık bir görünüme sahip olan bu kesim ile müstakbel eşini büyüleyebilirsin.



    Zümrüt Kesim Tektaş

    Zümrüt kesim tektaş yani bir diğer adıyla dikdörtgen kesim tektaş, taş kalitesinin oldukça önemli olduğu yüzük çeşitleri arasında yer alır. Çünkü bu kesim şekli itibariyle taştaki kusurları belirgin bir şekilde gösterebiliyor. Bu nedenle tektaş seçerken pırlantanın renk ve berraklık sınıflarına dikkat etmende fayda var. Kusursuz görünen bir yüzük istiyorsan zümrüt kesim pırlantanın yüksek kalitede bir taş olmasına özen göstermelisin.



    Damla Kesim Tektaş

    Üst tarafı yuvarlak alt tarafı ise sivri uçlu olan bu tektaş modeli, kesiminden dolayı gözyaşı damlası olarak da bilinir. Armut kesim tektaş olarak da anılan bu model, sence de oldukça zarif değil mi? Daha çok küpe modellerinde görmeye alıştığımız damla kesimi, yüzük çeşitleri arasında farklı bir model arayanlara önerebilirim. Üstelik damla kesim tektaş taşın uzunluğu dolayısıyla parmaklar üzerinde hafif bir inceltme etkisi de yaratacaktır. Özellikle müstakbel eşin vintage tarzı seviyorsa bu yüzük modelini tercih edebilirsin.



    Oval Kesim Tektaş

    Yuvarlak kesim tektaş ile benzer bir parlaklığa sahip olan oval kesim, parmakları ince ve uzun gösterme özelliğine sahiptir. Ayrıca, büyük bir tektaş arıyorsan oval kesim tektaşın yuvarlak kesim tektaşlara göre daha büyük göründüğünü bilmende fayda var. Bu nedenle, yuvarlak kesim tektaşın özellikleriyle aynı olan bir oval kesim tektaşın çok daha gösterişli olacağını unutma!



    Markiz Kesim Tektaş

    Markiz kesim tektaşın pırlanta kesimleri arasında yer alan en farklı modellerden biri olduğunu söyleyebilirim. Taşın uçları sivriltilerek kesilen bu pırlanta, karat ağırlığını maksimuma çıkarırken taşı da olduğundan daha büyük gösterme özelliğine sahiptir. Eğer bu tektaş modeli montürde farklı yan taşlarla kombinlenirse oldukça harika ve göz alıcı görünebilir. Markiz kesim tektaşın parmağı olduğundan uzun ve ince gösterme etkisi de bulunmaktadır. Eğer çok farklı bir tektaş arıyorsan ve müstakbel eşinin biraz da vintage bir tarzı varsa, markiz kesim pırlanta kesinlikle ona göre!



    Kalp Kesim Tektaş

    Aşkın en doğal sembolü olan kalp figürünü hayat arkadaşının parmağında görmek istemez misin? Kalp kesim tektaş hem anlamlı hem de çok şık bir taş yapısına sahiptir. Ayrıca bu kesim, gözü karalığı vurgulayarak aşkın gözü kör ettiğini simgeleyen bir anlam da taşır. Bu tektaş modelinin ülkemizde çok tercih edildiğini söyleyemesem de farklı olmak isteyen herkes için önerebilirim. Tabii tercih senin!




    DEVAMINI OKU
  • Gümüş alyans parlatma

    Gümüş, takılarda ve ev aksesuarlarında estetik görünümüyle sık tercih edilen değerli bir malzemedir. Gümüş takı ve eşyaların oksitlenerek parlaklığını yitirmesi bu eşyaları kullanılamaz hale getirebilir. Kararan ve parlaklığını kaybeden gümüş eşyalarınızı evde parlatmak için birçok yöntem kullanabilirsiniz.


    Evde gümüş parlatma yöntemleri kolay olduğu kadar masrafsız olduğu için de tercih edilebilir. Eski görünen ve karardığı için kullanamadığınız gümüş eşyalarınızı bu kolay yöntemlerle tekrar kullanılır hale getirebilirsiniz. Böylece kullanılmayan gümüş eşyalarınızı değerlendirebilirsiniz. İşte kolay gümüş parlatma yöntemlerinden bazıları:


    Diş macunu


    Gümüşün üzerine diş macununu sürün. Diş macununu sürdüğünüz gümüşü suyun içine koyup en az yarım saat bekletin. Daha sonra gümüşü suyun altında iyice durulayın ve silin. Gümüşünüzün renginin kolayca açıldığını göreceksiniz.

    Sirkeli su ve karbonat karışımı


    Asitli olması nedeniyle ev işlerinde de sıklıkla kullanılan sirke, gümüşlerinizi parlatmak için de kullanılabilir. Bir kasenin içine 2 yemek kaşığı sirke koyun üzerine su alın. Sirkeli suyun içine 2 yemek kaşığı kabartma tozu ekledikten sonra gümüş kolye, yüzük, vb. aksesuarınızı bu karışımın içinde en az yarım saat bekletin. Eğer temizlemek istediğiniz büyük bir aksesuar varsa, sirkeli suya bez batırıp bu bezle silebilirsiniz.

    Tuz ve limon suyu karışımı


    Gümüşlerinizi parlatmak için kolay bir yöntem de tuz ve limon suyu karışımıdır. Bir kâsenin içine 1 veya 2 yemek kaşığı limon suyu koyun ve üzerine 1 yemek kaşığı tuz ekleyin. Limon suyu ve tuz karışımının üzerine su aldıktan sonra gümüş aksesuarlarınızı bu suda bekletebilirsiniz. Büyük gümüş eşyalarınız için bu karışımın oranlarını arttırarak daha büyük bir kovada yapabilirsiniz. İç kısmı kararan gümüş kâselerinizin içinde bu karışımı uygulayabilirsiniz.

    Gümüş cilası


    Gümüşlerinizi temizlerken gümüş cilası kullanabilirsiniz. Gümüş cilasını gümüşünüze sürdükten sonra bir pamuklu bezle ovalayıp silebilirsiniz. Gümüş cilası kimyasal bir madde olduğu için çok fazla kullanmamalısınız.

    Alüminyum folyo


    Bir tencereye su doldurun. İçine bir parça alüminyum folyo ve bir yemek kaşığı kabartma tozu veya karbonat ekleyip gümüşünüzü bu suya en az 10 saniye batırıp çıkarın.

    DEVAMINI OKU
  • Elmas Hakkında Bilinenler

    Elmas

    Elmas, bilinen en sert maddelerden biridir ve değerli bir taştır. Karbon elementinin bir modifikasyonu grafit, diğeri ise elmastır.


    Elmasın saf karbon olduğu ilk olarak Fransız kimyacı Lavoisier tarafından keşfedilmiştir. Lavoisier, elması yakmış ve yanma gazının sadece karbondioksit olduğunu görünce elmasın karbon olduğu hükmüne varmıştır.


    En belirgin özelliği sertliğidir. Mineralojide kullanılan mohs sertlik göstergesinde en yüksek sayıyla (10) gösterilir. Bu, diğer bütün mineralleri çizebilmesi demektir. Sertliğinden dolayı endüstriyel aletlerde kullanılması büyük önem kazanmıştır. Keza dayanıklılığından ve ışığı çok iyi kırmasından dolayı kıymetli bir zîynet eşyâsıdır. Elmas mineralinin her cihetteki sertliği aynı değildir. Fakat X ve Gama ışınları ile en sert yönüne doğru yönlendirilerek, aletlerde kesici olarak kullanılması sağlanır. Endüstriyel kullanım amaçlı yapay elmas üretilir, fakat elmasın yapay ya da doğal olduğu kolayca anlaşılır ve yapay olanının ziynet eşyası olarak bir değeri yoktur.


    Elmas, ametalik özellikler gösterir. Erime noktası 3547 °C’dir. Yoğunluğu yaklaşık 3,5 gr/cm³tür. Havada 850 °C’de yanar. Havasız ortamda 1500 °C’de grafite dönüşür. Oda sıcaklığında hiçbir madde etki etmez. Florla 750 °C’de, karbon tetra florür (CF4) bileşiğini meydana getirir. Diğer halojenlerle birleşmez. Elmas izometrik bir sistemde kristallenir. Her karbon atomu kendisini çevreleyen dört karbon atomuyla düzgün dörtyüzlü meydana getirecek şekilde bağlanmıştır. Daha doğrusu iki tâne kare tabanlı piramidin taban tabana gelmiş şekli görünümündedir. 12 yüzlü ve kübik kristal yapıları da vardır. Kristallerin rengi beyaz, kahverengi, siyah veya renksiz olabilir. Mineralin içinde yabancı atom mevcudiyeti de söz konusu olabilir. Fakat her 10.000 karbon atomu başına ancak bir tâne yabancı atom bulunur. Hattâ güzel tabiî elmasta 100.000 atom başına ancak 1 tane yabancı atom bulunur.


    Elmasın tartılmasında ölçü birimi olarak karat kullanılır (1 karat 200 miligrama eşittir).Karat ingilizce olup arapcası Kırat tır.Kırat keçiboynuzu çekirdeğidir,bu çekirdeklerin ağırlıkları birbirinin aynı olması sebebiyle 1 gr’dan küçük ağırlıkların ölçüsünde kullanılmaktaydı. 1 karatın ağırlığı 0,200 gr. olarak kabul edilmiştir.


    Elmasın optik özellikleri ona güzellik ve kıymetli zînet eşyâsı özelliğini vermektedir. Işığı kırma indisi çok yüksektir (2,417). Yâni içeri kabul ettiği ışın yansıttığı ışına göre fazladır. Kezâ ışını disperse etme (yâni, beyaz ışını renklere ayırma) kâbiliyeti de oldukça yüksektir. Radyasyonları tutma özelliklerine göre iki tiptedirler.


    Birinci tip, görünen ışını absorbe edenler (soğuranlar, emenler); ikinci tip ise, morötesi ve kızılötesi ışınları absorbe edenlerdir. İkinci tip elmaslar tabiî hâlde mâvi renklidirler.


    Elmas, mükemmel bir elektrik izolatörüdür. Kezâ ısı iletkenliği en yüksek olan maddedir. Bu özelliğinden dolayı zarar görmeden kesilebilir.


    Elmas orijinal olarak yalnız Kimberlit Bacaları’nda bulunur. Diğer tip elmas oluşumları, muhtemelen Kimberlit’ten aşınmayla veya tortuların başkalaşım geçirmelerinden meydana gelmiştir. Kimberlit kayasında bâzan elmas bulunmayabilir. Bulunma nisbeti ancak ortalama kırk milyonda birdir. Kimberlit, yüksek nispette magnezyum ve demir bulunduran volkanik kaya kalıntısıdır. Bu kayalarda birçok başka mineral de bulunur. Kalsit, olivin, ilmenit, mika vb.. Kimberlit yer kabuğunun derin tabakalarında kanallar şeklinde bulunur. Elmasın bazı yer kabuğu hareketleriyle yukarıya çıktığı kabul edilmektedir. Kısmen de bazı bölgelerde nehir kumlarına karışmıştır. Elmasın en çok bulunduğu yerler olarak, Avustralya, Güney Afrika (Kimberley’de), Güney Amerika, Endonezya ve Hindistan sayılabilir.


    Elmasın kazanılması, diğer minerallerin işlenmesi gibidir. Yalnız kristaller o kadar bol değildir. Çok dağınık olup, tespitleri bile güçtür. Yeryüzüne yakın cevherler olduğu gibi, 300 metre derinlerde olan cevherler de vardır. Cevher kayaları, borular daldırılarak kırılır. Çıkarılan balçıklı, kumlu cevher iki ameliyeden geçirilir. Cevher önce yoğun bir sıvıda yüzdürülür. Çok ağır olan mineraller dibe çöker. Daha sonra kumlu-çamurlu karışım bir nevi elekte aşağı-yukarı titreşim verilerek, elmasın dibe çöktürülmesi sağlanır.


    Ayrı bir sistemle hem kesilmiş, hem de parlatılmış hâle getirilebilen yegâne mineral, elmastır. Birçok elmas kristali kendiliğinden pırlanta olacak şekildedir. Fakat bir kısmı da kesilmek zorundadır. Kesilmesi dikkat ve titizlik ister. Elmasların kıymeti dört faktörle ilgilidir: Kesilme, renk, büyüklük (karat) ve berraklıktır. Çatlak olup olmaması da çok önemlidir. Çünkü, çatlaklık, ışık girişini zorlaştırmaktadır. Sarı ve kahverengi elmaslar pek istenmez. Pembe, menekşe rengi ve yeşil elmaslar çok makbuldur. Kesilme şekli belki de en mühim faktördür ve parça büyüklüğü ile kıymeti artar. De Beers, dünyanın en büyük üreticisi İngiliz bir firmadır.


    Değer biçimi genelde yüzüklerdeki elmas ve pırlantalar için tamamen bir ön değerdir. Gerçekte o değere tekabül etmezler. Azlık hissi ile satışı kızıştırma tekniğidir. Pırlanta ve elmasların sertifikalı değer biçilmesi durumunda çoğunluk geri satarken bu fiyatları satıcı firmanın veremediği görülmektedir. Yani yatırım aracı olarak çok tehlikeli bir üründür. Bu noktada yeterli bilinçlendirme dünya çapında yapılmamaktadır.


    Dünyaca itibar ve ün sahibi olan pırlanta sertifikaları:


    HRD (Hoge Raad voor Diamant) – Pırlanta Üst Kurulu

    IGI – Uluslararası Gemoloji Enstitüsü

    GIA – Amerika Gemoloji Enstitüsü

    AGSL – Amerikan Mücevher Sosyetesi Laboratuvarları

    IDL – Uluslararası Pırlanta Laboratuvarı

    Özellikle Sierra Leone başta olmak üzere Afrika ülkelerinde ve geri kalmış birkaç ülkede ülkenin fakir insanları çok zor sağlık şartlarında çalıştırılarak çıkartılmaktadır. Daha da kötüsü bu ülkelerde iç savaş hüküm sürmektedir, bu iç savaşların büyük elmas şirketleri tarafından desteklendiği bilinmektedir. Bu ülkelerde zor şartlarda çalışmayı veya asker olup savaşmayı kabul etmeyenlerin elleri kesilmekte olup, bu ülkelerde nüfusa göre sakat olma oranı bir hayli yüksektir. Son yıllarda bu yaşanan insanlık dramına karşı elmas için yeni bir sınıflandırma tanımı ortaya çıkmıştır. Bu sınıflandırmaya göre 2 çeşit elmas vardır, bunlar savaş (conflict) ve savaş-dışı (conflict-free) elmaslardır. Savaş (conflict) elmasları adından da anlaşılabileceği gibi elmas şirketlerinin desteğiyle ülkede iç savaş çıkartılarak ve ülkenin insanları çok zor sağlık koşullarında zorla çalıştırılarak elde edilmektedir. Savaş-dışı (Conflict-free) adı verilen elmaslar ise çıkarılırken çalıştırılan insanlar sağlıklı koşullarda ve ücretli olarak çalıştırılmakta, aynı zamanda ülkede herhangi bir çatışma veya iç savaşa neden olunmamaktadır.


    Elmas ziynet eşyası olarak ve yüzük taşı olarak çok yaygın bir şekilde kullanılır. Elmasın güzelliği eskilerin de çok dikkatini çekmiş ve hattâ hastalık ve zehirlenmeyi önlediği sanılmıştır. Elmasın esas kıymeti kesme tekniğinin gelişmesinden sonra (17. yüzyılın sonlarına doğru) başlamıştır. Elmasın kesilmesi yine elmasla yapılmaktadır. Zîynet eşyâlarından başka endüstriyel âletlerde de elmas kıymetini devâm ettirmektedir. Endüstride kullanılan miktarı % 75-80 kadardır. Fakat kıymet olarak % 25-30 civârındadır. Endüstride cam kesici, taş yontucu, delici ve perdahlayıcı âletlerde kullanılır.


    Rengi ve biçimi açısından kıymetli taş olarak kabul edilemeyen ve sanâyide çeşitli maksatlarla kullanılan elmaslardır. Başlıca üç çeşit tabiî sanâyi elması vardır. Bunlar, ballas, bort ve karbonado isimlerini alır. Ballas, çok sert ve tok bir elmas çeşididir. Bort çeşidi, umûmiyetle bozuk renkli veya biçimsiz elmasları ihtivâ eder. Küçük olanları elmas matkap takımlarında kullanılır. Siyah renkli karbonado ise, torna tezgahlarında, cam kesme âletlerinde, pikap iğnelerinde vb. kullanılır.


    Elmasın karbon olduğu anlaşılınca, kömürün, grafitin elmasa dönüştürülebileceği düşünülerek, bu hususta birçok çalışmalar yapıldı. Nitekim bugün, grafitin elmasa dönüştürülmesi mümkündür. Termodinamik hesaplamalar grafitin elmasa dönüştürülmesi için en az 10.000 atmosfer basınç gerektiğini göstermiştir. Bununla beraber ilk defa H.Tracy Hall tarafından 1955 yılında 100.000 atmosfer basınç altında 2500 °C sıcaklıkta ve krom katalizör kullanılarak sentetik elmas elde edilmiştir. Ancak parçalar genellikle küçük ve siyah renkli olup, nâdiren mücevher evsafında olabilmektedir. 1962’de yapılan bir çalışmada 200.000 atmosfer basınç ve 5000 °C sıcaklıkta katalizörsüz olarak grafit elmasa dönüştürülmüştür.


    Sentetik elmasın üretimi için gerekli olan yüksek sıcaklık ve basınç şartları patlayıcılardan faydalanılarak elde edilir.

    DEVAMINI OKU
Scroll